Friday, 14 January 2011

Food friday - Creamy lentil soup

Someone on Twitter asked me to share my recipe so here it is.
I must add though that it barely qualifies as a recipe it is that simple. feel free to add stuff to it. I often add any carrots towards the end that where leftover from last nights dinner, peas are good and also adding potatoes (smal cubes) in with the onions is great.

about50 gr red lentils per person
1 medium onion per 3 servings
stock cubes
water
tbsp of your oil of choice

Add the oil in your pan and et it warm up add the onion diced and cook until glazed and browning around the edges add your lentils stir them trough and add water till you have 1 inch or so over the top of the lentils. Add your choice of stock cube. Cook this until the lentils are softend and taste if its good you can choose to use your immersion blender and turn it into a creamy soup. I like the lentils unblended to but the kids prefer it smooth. Obviously if you added anything to it (peas pototo etc) you can't really blend it.

You could add garam masala to this, paprika or a dash of cayenne is nice too.

Smakelijk!

Romige rode linzen soep

ongeveer 50 gr linzen per persoon
1 medium grote ui per 3 porties
bouillon blokje naar keuze
water
eetl olie naar keuze

snipper de ui en fruit deze in de olie todat het glazig en light gebruint is. voeg de linzen toe en roer goed om voeg nu goeg water to aan de linzen totdat er 2.5 cms water bovenop staat. voeg ook de bouiilon blokjes toe even goed door roeren en laten pruttelen todat de linzen gaar zijn 15-20 minuten.
Als je wilt kan je ze nu met de staafmixer mixen en dus lekker romig maken of je kunt het zo laten (de kids vinden het gemixt het lekkers hier)
Je zou nu nog specerijen toe kunnen voegen zoals kerrie, zoete paprika of een klein beetje cayenne.

Ook kun je aan deze soep macaroni toevoegen of plakjes wortel blokjes aardappel of erwtjes.

Smakelijk!

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails